Nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa ruoan huoltovarmuutta tulisi parantaa samalla tavalla kuin sotilaallista varautumista vahvistetaan. Joudumme kuitenkin lukemaan lähes päivittäin negatiivisia julkaisuja eläintuotantoon liittyen. Vihervasemmistolaisuus on levinnyt valtion virastoihin asti. Ruokaviraston uusilla ravinto- ja ruokasuosituksillakin paheksutaan kotimaista eläintuotantoa ilmastosyistä, vaikka suositukset tulisi perustua ainoastaan terveyssyihin.

Marttaliitto on sitoutunut tarjoamaan omissa tilaisuuksissaan vain kasvisruokaa vuosien 2025 ja 2026 aikana. On ilman muuta selvää, että kotimaisia kasviksia tulisi nähdä päivittäin meidän jokaisen lautasella, mutta lihantuotantoa tarvitaan silti. Marttojen kasvisruokasitoumus lisää entisestään vastakkainasettelua lihantuotantoa kohtaan.

Viime päivinä olemme nähneet jauhelihan loppumisen kaupoista, koska nautatilojen määrä on vähentynyt Suomessa. Maidon juontia on vuosia demonisoitu tekemällä siitä jollain tavalla huonoa ravintoa ihmiselle. Lisäksi lehmiin kohdistetaan merkittävä ilmastopahiksen rooli. Se on väärin, koska todellisuudessa laiduntavat lehmät sitovat hiiltä. Maidontuotannossa lehmille on alettu jopa syöttämään rehun mukana ”ilmasto” kemikaaleja, jotta ne eivät röyhtäilisi liikaa.

Ilmastoahdistuksen nimissä on tehty muitakin ruoan huoltovarmuuteen vaikuttavia päätöksiä välittämättä seurauksista. Turvetuotannon liian nopeassa alasajossa maatiloilta ovat loppuneet kuiviketurpeet ja puutarhoilta kasvuturpeet. Viimeisten hiilidioksidipäästölaskelmien mukaan oli sitten turve maaperässä tai lämpölaitoksen kattilassa päästöt ovat samat. Laskelmissa ei ole Suomen osalta enää mitään tolkkua.

Maataloustuottajilla on ollut vaikeuksia saada toimintaansa enää kannattavaksi kauppojen harrastaman hintojen halpuutuksen myötä. Alkutuotantoa ei saa liian tiukalla ilmastopolitiikalla enempää kurittaa. Poliitikoilla tulisi olla isänmaallinen asia huolehtia siitä, että meillä on kotimaista ruokaa saatavilla myös tulevaisuudessa.

Maria Rautanen

8.4.2025