You are currently viewing Eurovaaliehdokas Maria Rautanen (Kok.)

Eurovaaliehdokas Maria Rautanen (Kok.)

Kuka olen?

Olen Maria Rautanen, porilainen yrittäjä ja ehdolla eurovaaleissa numerolla 224. Olen sähkötekniikan diplomi-insinööri ja työskentelen ydinvoimateollisuudessa järjestelmäasiantuntijana.
Minulla on myös tutkinnot kemiasta, puutarhataloudesta ja maataloudesta.

Olen lapsuuteni kasvanut puutarha-alan yrittäjäperheessä. Yrittäjyys on aina ollut elämässäni läsnä. Minulla on oma mobiilisovelluksia markkinoille tuova yritys.

Satakunnan rooli EU:ssa, uhka vai mahdollisuus?

Voimme olla Satakunnassa ylpeitä siitä, että maassamme toimii tuhansia hyvin erilaisia ja erikokoisia yrityksiä. Yritykset ovat kansantaloutemme perusta, josta hyvinvointia pystytään verotuksen ja työllistämisen lisäksi jakamaan lisäarvoa valtiollemme. Suomen lainsäädännöstä 70 prosenttia tulee EU:lta, joten on erittäin tärkeää, että sinne valittavat europarlamentaarikot kykenevät pitämään suomalaisten yritysten puolta EU:n sisämarkkinoilla. Halua ja osaamista pitää olla. Porista Brysseliin mahdollisesti valittavalta mepiltä olisi suora yhteys Satakunnan elinkeinoelämään. Yrittäjätaustasta ei voi olla muuta kuin hyötyä tässä asetelmassa. EU:n tukirahat pitää kotiuttaa hyvin.

Satakunnan suurimpia talouden kehittämisvahvuuksia ovat meri, ja sen tuomat vienti mahdollisuudet. Meriklusteri on merellisten elinkeinojen muodostama kokonaisuus, jossa on myös julkisen sektorin toimijoilla oma roolinsa. Suomen meriteollisuuden liikevaihto on tavallisesti yli 10 miljardia vuosittain. Työllisyysvaikutukset ovat kymmeniä tuhansia miestyövuotta ja viennin osuus on tyypillisesti 90 prosenttia. On hyvä huomioida, että kalatalous on myös osa meriteollisuutta.

Satakuntalaista osaamista ovat monipuolinen energiantuotanto ja teknologiayritysten edelläkävijät. Satakunnassa on kaksi suurta telakkaa, toinen Porissa ja toinen Raumalla. Lisäksi Raumalla, Porissa ja Olkiluodossa sijaitsevat laadukkaat satamat. On valtavan suuri mahdollisuus päästä EU:n kuin myös kansainvälisillekin markkinoille näiden maakunnassa olevien kolmen sataman kautta. Suomi tarvitsee lisää vientituotteita, jotta kauppataseemme saadaan nousuun. Puhtaan energian ja teknologian innovaatiot ovat tärkeitä Suomen kansantaloudelle. Tämänkaltaisista vientituotteista on kysyntää maissa, joissa vastaavaa osaamista ei vielä ole.

Mihin minä vaikutan Euroopan Unionissa?

EU:n tulevalla istuntokaudella säädetään kaikkia jäsenmaita koskeva sähköntuotannon kapasiteettimarkkina. Se, miten tulevaisuudessa Suomessa tuotetaan säästä riippumatonta säätövoimaa, on EU:n käsissä. Kansallisista kapasiteettimekanismeista halutaan päästä eroon. On äärimmäisen tärkeää, että näissä neuvottelupöydissä istuu silloin sähköntuotantomekanismeista ymmärtävä meppi.

Haluan olla EU:ssa varmistamassa, että suomalaisten huoltovarmuus säilyy tulevaisuudessa niin ruoan, kuin energiantuotannonkin osalta. Yli 15 vuoden työkokemus energia-alalla eri tehtävistä terästää osaamista vaativiin energiapoliittisiin kysymyksiin.

Maria Rautanen 
eurovaaliehdokas (kok.)
yrittäjä, diplomi-insinööri

Tämä kirjoitus on julkaistu 27.5.2024 Porin Yrittäjien blogissa https://www.yrittajat.fi/blogit/eurovaaliehdokas-maria-rautanen-kok/

Vastaa