Hannu Ollila (SK LS 20.3.) kirjoitti hyvin kotimaisen ruokatuotannon säilymisestä ja tärkeydestä huoltovarmuuden ylläpitäjänä. Satakunnassa on runsaasti alkutuottajia, ja näin varmasti halutaan olevan myös jatkossa, jotta voimme turvata elintarvikehuollon myös poikkeustilanteissa.

Elintarvikehuollossa huoltovarmuus tarkoittaa kykyä ylläpitää elintarvikeketju kaikissa tilanteissa siinä kunnossa, että kansalaisten ruokahuolto on turvattu.  Tarjolla on oltava raaka-aineita, joista valmistetaan erilaisia tuotteita. Lisäksi ylläpidetään toimivaa jakelu- ja myyntiverkostoa päivittäistavarahuollon varmistamiseksi.

Perunan merkitys huoltovarmuuden kannalta on tärkeä, sillä sen omavaraisuusaste on korkea. Peruna säilyy hyvin, ja sillä on hyvät ravitsemukselliset ominaisuudet ja monipuoliset käyttömahdollisuudet. Vuonna 2024 Satakunnassa tuotetiin 42 prosenttia Suomen tärkkelysperunasta, alueellamme sijaistee myös perunan jalostukseen liittyviä tehtaita.

Huittisten kaupunki on tehnyt dynaamisen hankintajärjestelmän elintarvikkeista. Se on rekisteri, johon lähialueen tuottajat voivat laittaa osallistumishakemuksensa vuoden 2033 loppuun asti. Mukaan pääsevät myös pien- ja luomutuottajat. Tällä puitejärjestelyllä pyritään kaupungin hankinnoissa suosimaan satakuntalaista, maakunnallisesti tuotettua kotimaista lähiruokaa. Tämä käytäntö tulisi pikimmiten ottaa käyttöön muuallakin maakunnassa, enkä unohtaisi hyvinvointialuetta.

On hyvä muistaa, että jos ajamme oman maataloutemme alas, ei sitä voida poikkeustilanteessa enää käynnistää uudelleen. Koneita pitää huoltaa ja maita viljellä jatkuvasti. On poliitikkojen tehtävä pitää Suomi sellaisena, että kotimaista ruokaa riittää kaikkina aikoina.

Kunta- ja aluevaaliehdokas (kok.)
Maria Rautanen, Pori
diplomi-insinööri, yrittäjä

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan Kansa -lehdessä 25.3.2025