Mistä leikataan?

Torstain 28.1 A-Studion puheenjohtajatentti oli karmeata kuunneltavaa. Ministerit toisensa jälkeen kiemurtelivat minuutti tolkulla tämän kysymyksen edessä. Miksi? Eikö hallitus edelleenkään ymmärrä, tai halua ennen vaaleja kertoa, että leikkaukset ovat osa välttämättömiä sopeutustoimia. Velkaa ei voida enää enempää tällä maalle ottaa, jos muitakin keinoja siihen on. Jo nyt lastenlastenlapsillemme tehty lasku on liian suuri.

En usko, että kukaan tuleva kaupungin päättäjä haluaisi huonontaa vanhuspalveluja, tuhota elinympäristöä tai lähettää lastansa homeiseen kouluun. Senhän sanoo järkikin. Kakkua ei vaan voi jakaa ennen kuin se on leivottu. Rahapajan kaltaista setelikonetta tai tulojen taikaseinää ei tietääkseni Porin kiinteistöistä löydy.

Porin talousarviota lukiessa ei jää epäselväksi, että väestön vanheneminen, syntyvyyden lasku ja väestökato hankaloittavat entisestään elinkeinoelämän kehitystä. Yltiöpäinen verojen korotus ei tee kaupunkiamme enää houkuttelevaksi asua ja yrittää. Muuttoliike ulos Porista pois tulee kalliiksi, sen täytyy päättäjienkin ymmärtää.

Yrityksiltä odotetaan pelastusta kaupungin ongelmiin, kun asia pitäisi olla toisin päin. Ei ole olemassa yrittäjien hyväntekeväisyysverkostoa, joka tänne ilmestyisi tyhjästä ”yrittämään” ihan vaan porilaisen kulurakenteen pelastamiseksi. Yrittäjä ottaa aina henkilökohtaisen taloudellisen riskin yritystä perustaessaan, ja laskee liiketoimintansa kannattavuuden. Menestyneimmät liikeideat jäävät toimintaan. Ne työllistävät ja kartuttavat kaupungin kassaa. Tästä yrittäjien luomasta ylijäämästä (yritysverot ja yrityksen maksamat palkat) rakennetaan hyvinvointiyhteiskuntaa ilman velkaa.

Viime vuonna yhteistoimintaneuvottelujen ulkopuolelle jätettiin kaikki ne ratkaisut, joilla olisi ollut välitön vaikutus kaupungin menoihin. Ennen kuin sadat uudet konkursseja pelkäämättömät, kellon ympäri työtä tekevät yrittäjät saadaan kasvukeskusalueilta tänne houkuteltua, on kaupungin kulurakenteita leikattava – valitettavasti. Mistä sinä tuleva päättäjä olisit valmis leikkaamaan?

Maria Rautanen, Pori (kok.)

Vastaa