Onko sinusta yrittäjäksi Poriin?

Vaalit ovat meneillään, ja yrittäjien äänistä ollaan kiinnostuneita hunajaisen toverillisilla kirjoituksilla. Vihervasemmiston on syytä ymmärtää, että yrityksiä ei vain tipahda taivaalta Porin elinkeinoelämää pelastamaan. Yrityksellä täytyy olla liikeidea, ja kannattavuuslaskelmalla arvioidaan sen taloudellinen tulevaisuus. Tämän jälkeen yritykselle hankitaan rahoittaja, joko pankki, ulkopuolinen sijoittaja tai omat säästöt. Yrittäjä ottaa aina riskin yritystä perustaessaan. Yrittäjyys on elämäntapa ja kutsumus tehdä työtä, jopa vastikkeetta kellon ympäri.

Maailma on muuttunut, erityisesti kaupanala on kärsinyt rakennemurroksen. Verkkokaupan seurauksena kuluttajien kulutus- ja toimintatottumukset ovat muuttuneet. Hypermarkettien saaman kilpailuedun lisäksi, verkkokauppa on suurin syy pienten kivijalkakauppojen häviämiseen. Kaupungin päättäjät eivät voi mennä kuluttajien päähän ja kieltää verkkokauppaostoja, mutta he voivat halutessaan suosia kaavoituskysymyksissä paikallisyrityksiä. Kuluttajat voivat puolestaan valita oman kaupunkinsa yritysten tuotteita ja palveluita.

Porin kuntapäättäjien on ehdottomasti palautettava kaupungin keskustan elämä takaisin. On ensi töikseen mietittävä, millaiset kaupat ja palvelut tarvitsevat vielä kivijalkaa. Kaupungin tulee kannustaa tällaisia yrityksiä aloittamaan toimintansa. Korkeat pysäköintimaksut karkottavat porilaiset keskustasta entisestään. Kaupungin toimihenkilöistä ja tulevista idearikkaista päättäjistä on muodostettava Vireä Pori -työryhmä, jonka tehtävä on keksiä ratkaisuja keskustan elävöittämiselle.

Vain 0,2 % Suomen yrityksistä on suuryrityksiä. Lähes 70 % yrityksistä on yksinyrittäjiä. Mikroyrityksillä on tärkeä tehtävä kunnassa, ne työllistävät ja kartuttavat kaupungin kassaa. Tästä yritysten luomasta ylijäämästä rakennetaan hyvinvointiyhteiskuntaa ilman velkaa.

Useampi porilainen voisi osallistua Porin elinkeinoelämän kehittämiseen. Pitää vain laskea liikeidealle kannattavuus, ottaa mahdollisesti velkaa ja perustaa yritys. Rahoitukseen liittyviä kannustimia löytyy kyllä, Ely-keskus, Finnvera ja Business Finland muun muassa.

Maria Rautanen Pori
DI, yrittäjä, kuntavaaliehdokas (kok.)

Vastaa