Turve on uusiutuvaa kotimaista energiaa

Suomessa puupohjaisten polttoaineiden käyttö on ollut reippaassa kasvussa. Hallituksen ajaman vihreän siirtymän vuoksi määrä kasvaa entisestään. On erittäin harhaan johtavaa luulla puunpolton olevan vähäpäästöistä siksi, että se luokitellaan uusiutuvaksi. Todellisuudessa puunpoltosta syntyy turvetta suuremmat hiilidioksidipäästöt. Puuhakkeen lämpöarvo on turvetta heikompi, jolloin sitä tarvitaan polttoprosessiin määrällisesti enemmän. Turpeen energiakäytön osuus hiilidioksidipäästöistä on ollut todellisuudessa vain 5 prosenttia, kun laskuissa otetaan huomioon tuontienergian hiilidioksidipäästöt.

Suomen valtio ottaa koko ajan velkaa saman verran kuin ostaa ulkomaista energiaa, eli yli yhdellä miljoonalla eurolla keskimäärin vuoden jokaisena tuntina. Rahaa syötetään velaksi ulkomaille, kun kotimaistakin energiaa olisi tarjolla. Kansantaloudellinen järkevyys on kadonnut vihreän ideologian myötä.

Puupolttoaineita tuodaan kasvavin määrin ulkomailta, eniten Venäjältä. Ensi vuoden alussa Venäjällä voimaan tuleva puunvientikielto tekee tulevasta lämmityskaudestamme mielenkiintoisen. NATO-jäsenyys kysymyksiä kannattaa katsoa uusin silmin. Tällä menolla olemme antamassa energiahuoltovarmuuttamme entistä enemmän naapurimaiden käsiin.

Fotosynteesissä suokasvit kasvavat ja maatuvat luonnollisen elinkaarensa mukaan. Suomen noin 9,3 miljoonan hehtaarin suoalueilla muodostuu turvetta 40 terawattitunnin edestä joka vuosi. Tästä määrästä emme käytä edes puolikasta. Turvetase on koko ajan plussalla, jolloin arvokas pääomamme ei ehdy vaan kasvaa korkoa. Turve halutaan muuttaa uusiutuvaksi luonnonvaraksi tämän vuotuisen kasvun osalta.

Turvetuotannossa on vain 0,7 prosenttia Suomen soista. Turvetuotantoaluetta käytetään noin 25 vuotta, jonka jälkeen se voidaan ennallistaa kosteikoksi, metsäksi tai pelloksi tarpeiden mukaan. Maidottomien juomien lisääntyneeseen menekkiin tarvitaan lisää raaka-aineita, kaurapelloksi ennallistettu kotimainen turvesuo on sademetsää ekologisempi vaihtoehto.

Maamme nimikin sen kertoo, SUOmi on syntynyt suosta. Suo on suomalaisten arvokkain kansallisvarallisuus, jota tulee hyödyntää energian ja ruoan omavaraisuuden ylläpitämiseksi.

DI Maria Rautanen, Pori

Vastaa